Json temel mantığı olarak nedir, ne işe yarar adlı yazımıza başlayalım. Json, farklı diller ile geliştirilmiş ve farklı platformlarda çalışan sistemlerin birbirleri arasındaki veri alışverişini sağlayan ortak bir yöntemdir. JQuery, Javascript ile tam uyumlu bir şekilde çalıştığı için kendini ciddi manada kanıtlamış ve kabul ettirmiştir. Bu yazımızda php ile jsonun temel mantığını anlatmaya çalışacağım.
Peki neden Json’a ihtiyaç var dersek: çünkü tüm dillerin benzer özellikleri olmasıyla birlikte çok farklı özelliklerde barındırır. Yani veri çekme, veri derleme şekilleri farklılık gösterebilir. Bu yüzden bir tutarlılık yakalamak adına böyle ortak bir yöntem oluşturulmuştur. Eskiden json yerine xml kullanılıyordu (hala bazı sistemler aktif bir şekilde xml kullanabiliyor). Tabi ki json xml’nin daha gelişmiş ve modern halidir. Jsonun bir çok avantajından öne çıkanı ne diye soracak olursanız, mobil uygulamalarla da çok rahat kullanılabiliyor olmasıdır. Yani web üzerinde derlenmiş olan bir veriyi json ile mobil uygulamalara da aktarabiliyoruz ve bağlantı rahatlıkla sağlanmaktadır. Yani jsonun yelpazesi xml’yi katlar diyebiliriz.
Jsonun çok karmaşık bir yapısı yoktur, temel anlamda bir veriyi encode ve decode etmektir. Gelin basit bir örnekle başlayalım.
$deneme=array (
"İsim" => "Ve",
"Soyad" => "Omer",
"Meslek" => "Webmaster"
);
Evet deneme değişkenine atadığımız bir dizi oluşturduk ve bunu json nesnesine dönüştereceğiz yani encode işlemini yapacağız.
$encodejson = json_encode ($deneme);
echo $encodejson;
Encodejson değişkenine dizimizi json nesnesi haline getirip atadık. Ve ekrana yazdırdığımızda json formatında görebilirsiniz dizimizi. Tek satır halinde görebilirsiniz genellikle ekrana yazdırdığınızda bunu daha düzenli görebilmeniz için chrome eklentilerinden JSON Viewer yüklemeniz yeterli olacaktır.
Şimdi encode ettiğimiz yani json verisi haline getirdiğimiz dizimizi decode edeceğiz. Yani şöyle düşünün siz bir yerden .json verisi çekecekseniz eğer onu decode ederek çekeceksiniz.
$decodejson = json_decode($encodejson,true);
echo $decodejson["İsim"];
“json_decode” parametrimiz ile jsonumuzu “decodejson” adlı değişkene decode ederek çektik. Farkettiyseniz artık 2 tane parametre girdik.
Decode için json_decode(1.Kısım,2.Kısım);
1.Kısım : Encode olarak gelmiş json verisi.
2.Kısım* : Eğer True yazarsak çözülmüş olan verilere dizi mantığıyla erişebiliyoruz.
2.Kısım* : Eğer False yazarsak çözülmüş olan verilere obje yani nesne mantığıyla erişebiliriz.
$decodejson = json_decode($encodejson,false);
echo $decodejson->İsim;
Gördüğünüz gibi false yaptığımız da ise nesne olarak erişebiliyoruz.
Tabi bu örneğimizde tek boyutlu bir dizi ile json yöntemini anlatmaya çalıştım. İşin mantığını, jsonun ne işe yaradığını kavramanız içindi… Xml ile bir çok noktada boğuşmaktan sıkıldıysanız json ile bir çok işlemi çok daha rahat bir şekilde çekebilirsiniz. Jsonun api ile bot konusunda ve bir çok noktada hayat kurtardığını unutmayınız. Bir webmaster jsonu kesin bilmelidir. Umarım bir nebze de olsa jsonun temel mantığı konusunda yardımcı olabilmişimdir.
I may need your help. I’ve been doing research on gate io recently, and I’ve tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.