KYC NEDİR ? (Know Your Customer)

Türkçe anlamı “Müşterilerini tanı” olan KYC(Know Your Customer), müşterilerini doğrulamak ve onların kişisel bilgilerini tespit etmek için uygulanan zorunlu bir süreçtir. Kurumların, müşterilerini doğrulaması, tespit etmesi ve ileri süreçlerde daha iyi hizmet verebilmesi açısından KYC’nin önemi çok büyüktür. KYC, dolandırıcılık, kara para aklama ve terörizme para yardımında bulunmak gibi eylemlerin önüne geçilebilmesi için zorunla hale getirilmiştir. 

Büyük şirketlerin çalıştırdığı KYC uzman sayısı 2016 yılında ortalama 68 kişi iken, Thomson Reuters 2017 yılında yayınlanan habere göre bu sayı ortalama 307 kişi olmuştur. Bir yıl içindeki bu değişim, KYC’nın şirketler adına ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. 

 

KYC FORMUNDA YER ALMASI GEREKEN BİLGİLER 

KYC formunda yer alması gereken bilgiler; 

  • Ad Soyad 
  • Kimlik Numarası 
  • İkamet Adresi 
  • Doğum Tarihi
  • Sosyal Güvenlik Numarası veya Vergi Kimlik Numarası 
  • Banka Bildirimi 
  • Yardımcı Fatura 
  • Fotoğraf

KYC NİÇİN İSTENİR? 

KYC niçin istenir? Kurumların KYC talep etmesinde bir çok neden bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; 

  • Suç eylemleriyle mücadele etmek için(kara para aklama, terorizme finans sağlama) 
  • Bankalarla güvenilir bir ilişki kurmak 
  • Yasal, vergi ve itibar sorunlarını engellemek 
  • Yatırımcıların varlıklarının güvenliğini sağlamak 
  • Müşteri risklerini tespit etmeyi ve müşteri işlemlerini takip etmeyi amaçlamaktadır. 

KRİPTO PARA DÜNYASINDA KYC 

Kripto para dünyası için KYCdijital para birimlerinin popülerliğinin artması ile uygulanmaya başlandı. Öncelerde, müşteri kimlik tespiti bankacılıkta ve döviz ticaretinde gerçekleştiriliyordu.  

Kripto para borsalarında güvenli işlem yapabilmek için bir çok onay mekanizmaları oluşturulmuştur. Bu sayede, kimlik hırsızlığı yapan kötü niyetli kişilerin eylemleri engellenmeye çalışılmıştır. Güvenilik alanını genişletmek için farklı yöntemler ve teknolojik altyapılar geliştirilmiştir. Müşteriden talep edilen kimlik bilgisi, ikamet bilgisi ve dilekçeli özçekim gibi belgeler kontrol aşamasında kullanılmaktadır. Üyelik oluştururken, form olarak doldurulan bilgilerin dijital olarak gönderilen belgelerle uyumluluğu karşılaştırılabilmesi için, Kişiden kimlikle birlikte çekilmiş özçekimi istenmektedirBu sayede tehlikeli işlem risklerinin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. 

Hükümetler KYC politikalarını kripto şirketlerine uygulamak istiyorlar. Dolandırıcılık eylemlerinin, suç eylemlerinin ve kara para aklamanın önüne geçilebilmesi gibi amaçları olsa da, bu istekleri kripto para birimlerinin kullanımının olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Kripto paraların önemli bir yönü, herkese görece kolaylıkla ve kısıtlama olmaksızın para gönderebilmenizdir, kripto paralarınızı gönderemeyeceğiniz yasaklanmış bir genel adresler listesi yoktur. Bunun yanısıra, KYC politikaları ile hükümet, işlemler ve sahiplik ile ilgili özgürlüklerinizi kısıtlamaları için kripto şirketlerine büyük baskı uygulayabilir. Bu, kripto varlıklarınızı dondurmak gibi belirli kişi veya kuruluşların daha ciddi ve maliyetli bir şeyle işlem yapmasını engellemek kadar basit olabilir. Kripto para birimleri, insanlara kendi dijital varlıklarıyla istediklerini yapma özgürlüğü sağlamaktadır. Bir kurum veya hükümet sizin onunla ne yapacağınızı dikte edemez. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir